17 kvinnelige ingeniørstudenter på klyngebesøk

Studentnettverket KLEM fra mannsdominerte linjer ved HiST møtte både industribedrifter og potensielle rollemodeller da de besøkte Smart Water Cluster nylig.

-Vi er svært fornøyd med besøket, sier Ingvild Marie Rikoll Solberg, som er avtroppende leder for KLEM. Selv er hun tredje års elektrostudent med Elkraft som fordypning. Hun har allerede landet en jobb hos Hafslund, men hun ser helt klart nytten av å bli bedre kjent med industrien i området.

–Vi fikk høre og se mye som vi ikke visste fra før. Det er enklere å ta bevisste valg for fremtiden når vi har vært ute og sett på virkeligheten og ikke bare lært om det på skolen, sier Solberg.

Dagen besto av et miniseminar, en workshop og en runde til blant annet Inrigo AS, Eltorque AS og CTM Lyng AS.  Solberg og de andre studentene lot seg spesielt imponere av Åfjord-ordfører Vibeke Stjern, som holdt et fyrverkeri av et innlegg om både egen karriere og satsingen på fornybar energi i Åfjord. -Utrolig inspirerende, sier Solberg. –Alle jentene var enige om at det var kjempeartig å høre på henne, og vi fikk mye å tenke på. Det er fint å se at en uten teknisk bakgrunn kan forstå seg på vindkraft, og også få høre om hennes synspunkter på jobben som ordfører. Det tror jeg flere kan ha nytte av når vi selv skal ut i arbeidslivet og samarbeide med kommuner og andre som ikke nødvendigvis bare ser på det tekniske og faglige. Etter seminaret satt vi igjen med en følelse av at vi har valgt riktig og en svært viktig utdanning. Det er flott at Smart Water Cluster ville ta oss i mot og arrangere en slik dag for KLEM, og håper vi kan fortsette samarbeidet videre.

Strategi for økt mangfold i klyngen

Smart Water Cluster ønsker å bedre rekrutteringen til bedriftene i klyngen, og samarbeidet med KLEM er et ledd i klyngens arbeid med å gjøre bedriftene og industrien kjent for studentene. KLEM sto opprinnelig for Kvinner i Logistikk, Elektro og Maskin (linjer ved HiST), men nå er også jenter ved Fornybar Energi og Materialfag  med i nettverket. Til sammen har KLEM nesten hundre medlemmer.

-Det er alltid vanskelig å spå hvor stor effekt slike besøk har, sier Marianne Brøttem, leder for Smart Water Cluster. –Men da jeg så engasjementet til studentene underveis og hørte på diskusjonene i pausene, er jeg ikke i tvil om at vi er på rett vei. Flere studenter kom bort til meg og sa at det var utrolig nyttig å høre om mulighetene som finnes i nærregionen. Dette lærer de ingenting om på skolen. Noen av dem hadde heller aldri vært over Trondheimsfjorden før, og hadde ingen anelse om all den spennende industrien vi har her. Derfor er sånne dager viktige, og vi satser på å kjøre en ny runde med KLEM til samme tid neste år. For vi har selvsagt mye mer å vise fram!

VRI Trøndelag har bidratt med finansiering til arrangementet.

collage
Bilde 1 t.v.: Besøk hos Inrigo AS v/ daglig leder Reza Hezari
Bilde 2 t.v.: Marianne Brøttem, prosjektleder i Smart Water Cluster loset jentene gjennom workshopen
Bilde 3 t.v.: Bjørn Damhaug, daglig leder i LIV forteller om LIV og Leksvikindustrien
Bilde 1 t.h: Inspirerende innlegg om vindkraft v/ Vibeke Stjern, ordfører i Åfjord kommune
Bilde 2 t.h.: God jobbing under workshopen